Jannie – Min stress historie

Min stress historie.

Jannie Egedia HansenI sommeren 2013 gik jeg godt og grundigt ned med stress. Total psykisk stress kollaps, og var sygemeldt i over 1 år.

De første 4-5 måneder sad jeg som forstenet i sofaen, iført morgenkåbe og morgenhår og græd… det var det jeg lavede, -jeg græd…

Hele min dag, indtil ved 16 tiden brugte jeg på, at samle kræfter til at være sammen med min kæreste og søn, når de kom hjem fra arbejde og skole.

Når sønnen var puttet om aftenen, fortsatte jeg med at græde…

De dage jeg “kom ud” endte tit i voldsomme angstanfald… både før, under, og efter, og kostede flere inaktive dage på sofaen bagefter.

 

Angst.

Jeg havde flere angstanfald om dagen, årsagerne var mange. Størst var frygten for at blive kvalt i mad, eller drikke, og ikke at kunne få luft, der udløste den. Jeg følte at hals-røret snørede sig sammen, så der ikke var passage for ilten. 

Derudover fik jeg angst for at opholde mig midt i et rum fyldt med mennesker, eller for langt fra en udgang.
Jeg fik angst for, at mine organer var syge, eller pludselig “stod af”. Angst for at min søn skulle finde mig død, eller for at miste hukommelsen eller forstanden. Angst for at have en depression, og angst for at blive grebet af angst…. 

Det krævede stor mobilisering af kræfter, at deltage i forskellige arrangementer såsom familiemiddage, veninde ture, køre i bil, bus eller tog, sejle med færge. At tage i biografen, til fester, møder, handle ind, hente eller aflevere min søn i skole osv. 

Alt hvad jeg plejede at foretage mig med lethed og glæde, krævede nu enorme anstrengelser, og nogle dage måtte jeg helt opgive, og blive hjemme. 

Det hjalp ikke sagen, at jeg oveni al elendighed med stressen, fandt 1 knude i mit ene bryst… og lægen yderligere fandt 1 mere… Nu var det angst med angst på, i næsten 2 uger som “kræftpakke 1 patient”, med undersøgelser og ventetid… hvorefter jeg gudskelov blev “frifundet”.

Hullet hukommelse.

Jeg kunne ikke koncentrerer mig om at læse. Hvis jeg forsøgte, læste jeg den samme linje om og om igen. 

Hvis jeg læste, hørte eller så noget, var det slettet fra min hukommelse ganske kort tid efter. Min hjerne registrerede simpelthen ikke de input og info den fik. Den arbejdede på højtryk, men min hukommelse var hullet som en si.

Jeg var umulig at lave aftaler med. F.eks. havde jeg en dag, givet min søn lov til at tage til en legeaftale. Da han få minutter efter var på vej ud af døren, spurgte jeg undrende om, hvor han var på vej hen!

Eller når jeg i telefonen aftaler med kæresten, at jeg henter sønnen efter skole, og når røret er lagt på, er så meget i tvivl om aftalens udfald, at jeg måtte ringe op igen.

Jeg har oplevet at køre flere gange rundt i rundkørsler, eller holde ind til siden på vejen, fordi jeg simpelthen havde glemt hvor jeg skulle hen, -eller for den sags skyld, hvordan jeg kom hjem.

Det kan man så lidt selvironisk grine af idag… men da det stod på, var det bestemt ikke morsomt, – jeg var ret bange for at miste hukommelsen, og forstanden for altid…

Ubalance i hormonerne, og ramt på forfængeligheden.

Jeg fik desværre flere stress-hormoner i kroppen af at træne, så mit elskede Zumba  og Yoga måtte lægges på hylden. Det har kostet 6- 8 kg ekstra i vægt. (ja tak, dem kæmper jeg stadig med), og så havde jeg en periode på 4½ måned med konstant menstruation (tak igen).

Jeg var drænet på mange måder. Jeg havde ofte hævede øjne af at tude, og mørke rander under øjnene pga. dårlig søvn, og så havde jeg tør, rød og irritabel hud i ansigtet, af at pudse næse og tørre øjne.

Nogle dage orkede jeg ikke engang, at gå i bad og få tøj og makeup på… 

Ro i sindet med aromaterapi.

Udover hyppige besøg hos læge og psykolog, søgte jeg med tiden, også hjælp og viden på nettet… for en ting var sikkert, og det var, at det her stress, det ville jeg ikke finde mig i… det skulle ikke styre mit liv!

I vinteren 2013 køber jeg en lille flaske krops- og massageolie der hed “Calming” (Beroligende). Den dufter helt fantastisk og indeholder rene naturlige råvarer, og æteriske olier fra Lavendel og Bergamot.

Køb den eller læs mere om krops- og massageolien Calming her.

Lavendel og Bergamot er en fantastisk kombination for stress ramte. Lavendel virker beroligende på sindet, og Bergamot virker opløftende og anti-depressivt,- men det er en helt anden historie om aromaterapi, som du kan læse her: 

Her kan du læse en guiden: hvad er æteriske olier og aromaterapi.

Lige da jeg opdagede oliens beroligende effekt på mig, badede jeg næsten i den :))

De dage hvor jeg ikke brugte olien efter aftenbadet, smurte jeg den på mine håndled inden jeg gik i seng om aftenen. Tog nogle dybe indåndinger,- som i virkelig dyyybe…  og forsøgte så at læse lidt.

 

Successen blev større for hver dag…

Efterhånden kunne jeg igen “godnat-læse” (og huske så meget af historien, at jeg ikke behøvede at starte forfra næste aften!). Jeg kunne ofte læse mig træt nok til, at falde i søvn, uden at blive overmandet af uro og tankemylder. Vågnede jeg om natten, startede jeg forfra med olie og bog…

Derudover havde jeg købt en CD med guidede meditationer, og fundet min gamle duftlampe frem. Lampen blev ladet med beroligende æteriske olier, og CDén sat på repeat… 

Duften fra lampen, og talen fra CDén, hjalp mig til at holde fokus på nærvær, -det gav mig en ubeskrivelig dejlig ro i kroppen, og et frikvarter fra tankemylder.

Her finder du: Æteriske olier

Her finder du: Duftlamper

Her finder du: Guidede meditationer 

Hjælp til selvhjælp.

Nu kunne jeg læse igen (olien) og lytte og registrere igen (guidede meditationer).

Det åbnede en ny dør… Nu kunne jeg deltage i forskellige kurser om stress og stress håndtering hjemme fra sofaen -når overskuddet var der.

Herunder finder du et fint udvalg i selvhjælps CDér som jeg selv har været meget begejstret for:

Disse kurser gav på hver deres måde, en enorm indsigt, nogle gode værktøjer, samt et gå-på-mod til at bekæmpe stressen.

Det er også i denne fase, at ideen med Mellow Way webshop opstår.

Jeg har brugt meget tid og mange penge, på fragt og uduelige ting og sager, for at finde produkter der kunne hjælpe mig af med stress… hvorfor ikke samle de produkter der virker i én shop… som Fakta ville have sagt, “Så behøver du kun at handle ét sted” 🙂 

 

At holde sig stressfri.

Det kræver vedvarende (måske livslang!?) opmærksomhed på sit personlige velvære, at holde stress (eller andre psykiske ubalancer) for døren. 

Derfor er det blevet meget magtpåliggende for mig, at gøre gode ting for mig selv, og omgive mig med positive, rolige, smukke, smagfulde, og behagelige feel good ting, for at opretholde balance.

Det er f.eks. små meditations kurser, sauna-gus arrangementer, workshops i aromaterapi, urte-te og parfume fremstilling, fod-nusser behandling, massage osv. og så tager jeg på spa-ophold, så ofte som det kan lade sig gøre. 

Førhen kunne jeg godt finde på at ønske mig nye brødknive, ildfaste fade o.lign praktiske ting, til fødselsdage og til jul… det gør jeg ikke mere… No way… nu ønsker jeg mig udelukkende noget der kan fodre én af mine “6” sanser – og det må meget gerne inkludere spa-behandlinger eller anden forkælelse 🙂

Jeg kan stadig, her 3 år efter, blive overrumplet af stress symptomer og angst, da der er en hårfin grænse imellem, at have travlt, og at have FOR travlt. Jeg bliver hver dag, hurtigere og bedre til at mane dem til jorden, og hvis jeg lytter godt nok efter min krop, så har jeg ofte fået et lille “vink med en vognstang” i form af ticks eller flimmer i øjenene forinden. 

Jeg bruger stadig Calming olien – fast inventar på mit natbord, og jeg har den altid med i min taske,- i

Parfume Roll-on “Calming”,

-så føler jeg mig godt beredt når jeg skal i biffen, til møder, offentlig transport, eller andet der kan gøre mig lidt urolig.

Meditationerne er blevet en dejlig vane for mig, og vidner om det nærvær og den egen-omsorg jeg nu drager for mig selv.

Se udvalget af guidede meditationer her. 

 

Mit bedste råd til dig der er stressramt.

Fortæl din omgangskreds at du er ramt.

Indtil jeg fik fortalt min omkreds, hvad alle mine aflysninger, afvisninger og asociale adfærd osv. handlede om, brugte jeg mange kræfter på at undskylde dække over det…. 

Tal istedet vidt, bredt og ærligt om det… det er en stor lettelse at tale om det, og du vil blive overrasket over hvor mange der har, eller har haft det på samme måde.

Folk har stor forståelse, når de kender årsagen til din, måske pludselige anderledes adfærd. -og jeg fandt stor forståelse fra alle hvis jeg aflyste noget, og stor glæde ved mit fremmøde, hvis jeg havde en dag hvor jeg kunne være med…

Jeg håber at min historie eller mine gode råd kan hjælpe dig… og hvis du lige nu, er ramt af stress, så tænk på, at der kommer et tidspunkt, hvor du står på “den anden side” og rent faktisk ikke ville have været denne periode foruden!! …It´s true…!

Kærlig hilsen
Jannie